Bruce Springsteen - The river

5
" Κατάγομαι από την κοιλάδα ......όπου κύριε.......όταν είσαι μικρός  σε αναθρέφουν στα πρότυπα του πατέρα σου .......εγώ και η Μαίρη γνωριστήκαμε στο λύκειο όταν ήταν 17..........και φύγαμε μακριά απ΄ την κοιλάδα ......εκεί που τα χωράφια είναι πράσινα.........."

" Πήγαμε κάτω στον ποταμό ......και μέσα του κολυμπήσαμε.....κάτω στον ποταμό βόλτα κάναμε....."

" Τότε η Μαίρη έμεινε έγκυος .......και φίλε μου .....αυτό ήταν.......για τα δέκατα ένατα γενέθλια μου έβγαλα μια πιστωτική κάρτα και αγόρασα γαμπριάτικο κουστούμι ......πήγαμε στο δημαρχείο και ο δήμαρχος επισημοποίησε την σχέση μας .........χωρίς χαμόγελα γάμου ........είσοδο της νύφης ......λουλούδια ......νυφικό ........"

" Εκείνη την νύχτα .......πήγαμε κάτω στον ποταμό ......και μέσα του κολυμπήσαμε.....κάτω στον ποταμό βόλτα κάναμε....."

" Πήρα ένα έργο ........δούλεψα στην κατασκευή της εταιρείας  Johnstown ......αλλά τον τελευταίο καιρό δεν υπάρχει δουλειά .......εξαιτίας της οικονομίας .........και ξέρεις φίλε μου ........τώρα όλα αυτά που μου φαίνονταν σημαντικά ........εξαφανίστηκαν στον αέρα .......πλέον υποκρίνομαι ότι δεν θυμάμαι ........και η Μαίρη σαν αν μην την νοιάζει ..... "

" Αλλά μας θυμάμαι ......να  καβαλάμε το αμάξι του αδελφού μου........το σώμα της μαυρισμένο και υγρό .......κάτω στο ποτάμι ......τις νύχτες ......έμενα ξάγρυπνος .....εκεί στις όχθες ξαπλωμένος ......και την τράβαγα κοντά μου απλά για ν΄ ακούω την ανάσα της ......."

" Πλέον αυτές οι αναμνήσεις επιστρέφουν .......με κυνηγάνε ......με στοιχειώνουν σαν κατάρα ......είναι ένα όνειρο  .........ένα ψέμα ......που δεν βγαίνει αληθινό ....??.......η κάτι ακόμα χειρότερο ........που με τραβάει κάτω στον ποταμό ........παρότι ξέρω ότι ξεράθηκε ........κάτω στον ποταμό ....το μωρό μου και εγώ .......κάτω στον ποταμό ......περπατάμε ........."


Στίχοι Bruce Springsteen ......
Το έγραψε το 1980 και περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο του .....
Υπέροχοι στίχοι ....ποιητικοί .....μελαγχολικοί .....αλλά και αισιόδοξοι ........
Η αδελφή του παντρεύτηκε μικρή .....και ήταν η έμπνευση του για το συγκεκριμένο τραγούδι ( όχι βέβαια ότι ακολούθησε την ίδια πορεία ) ......


Περιγράφει έναν μεγάλο έρωτα .....που βιάστηκε να επισημοποιηθεί κάτω από το βάρος μιας απρόσμενης εγκυμοσύνης ......Τα χρόνια πέρασαν .....η ζωή δεν τους τα πήγε και τόσο καλά ......μα οι μνήμες της ξενοιασιάς επιστρέφουν ........σαν κατάρες ........
Αισιοδοξία που ???  .....απλά και μόνο στο ότι θυμάται και δεν έχουν ξεραθεί τα πάντα μέσα τους ......
Αυτό ήθελε να περάσει και σαν μήνυμα ο ίδιος ο Springsteen όταν το έγραψε........οι μνήμες μπορούν να σε φέρουν πίσω και να εκτιμάς περισσότερο αυτόν που έχεις δίπλα σου όλο και περισσότερο .........




5 Response to Bruce Springsteen - The river

9 Μαΐου 2011 στις 5:46 μ.μ.

ομορφο τραγουδι! οι μνημες !! και οι ομορφες και οι ασχημες αλιμονο αν δεν υπηρχαν,δεν θα ειμασταν οτι σημερα! και εμεις και οι ανθρωποι μας!

9 Μαΐου 2011 στις 8:04 μ.μ.

ωραίο τραγούδι...
Ατιμες ομως οι μνήμες....
κι ακόμα πιο πικρό, αντι να "Ζεις",
να ζεις ,"αυτες" κ μόνο.....
Πολύ πίκρα μου φαίνεται αυτο....και άνανδρο απέναντι στον εαυτό μας, καθώς η μοναδική μας
υποχρέωση είναι να ΖΟΥΜΕ να ΒΙΩΝΟΥΜΕ!
και όχι να θυμόμαστε.... στην άκρη του δρόμου.
(με συγχωρείς που μακυργόρησα, αν θέλεις σβηστο)

10 Μαΐου 2011 στις 12:20 π.μ.

@
Mαρία συμφωνώ απόλυτα !!!

@
Στέλλα όπως το θέτεις έχεις δίκιο αν και όλοι ανεξαρτήτου τρόπου και θεωρίας ζωής κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην άκρη του δρόμου .....που λες και εσύ ....( γνώμη μου )

10 Μαΐου 2011 στις 9:51 π.μ.

στην ώρα μας όμως....όχι πριν έρθει αυτή. ;)

16 Μαΐου 2011 στις 1:09 π.μ.

Μνήμες και αναμνήσεις .... μα αν δεν τα είχαμε όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να ζησουμε. Και τα καλά και τα κακά. Υπέροχο τραγούδι και εξαιρετική μετάφραση ... ταξιδιάρικη !!!!

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...